نمايندگان تصويب كردند: ديوان عدالت در صورت اطلاع از فوت شاكي ، قرار توقف رسيدگي به شكايت را صادر كند
  • 736
  • 1390/04/29
[ نسخه چاپی ]

:: نمايندگان تصويب كردند: ديوان عدالت در صورت اطلاع از فوت شاكي ، قرار توقف رسيدگي به شكايت را صادر كند

شماره :
736
عنوان :
نمايندگان تصويب كردند: ديوان عدالت در صورت اطلاع از فوت شاكي ، قرار توقف رسيدگي به شكايت را صادر كند
توضیحات تکمیلی :
متن

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي تصويب كردند: ديوان عدالت اداري در صورت اطلاع از فوت شاكي ، قرار توقف رسيدگي به شكايت را صادر كند.  
   نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در ادامه جلسه علني امروز به ادامه بررسي جزئيات لايحه تشكيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري اعاده شده از شوراي نگهبان پرداختند و بندهايي از آن را به تصويب نهايي رساندند. نمايندگان بر اساس ماده 53 مقرركردند: در صورتي كه شعبه ديوان عدالت اداري از فوت يا محجور شدن شاكي يا زوال نماينده قانوني او مطلع شود، تا تعيين و معرفي قائم­مقام قانوني متوفي يا محجور، قرار توقف دادرسي صادر و مراتب از طريق دفتر شعبه به نشاني شاكي اعلام شود. بر اساس ماده 54- در صورت احراز هر يك از جهات زير، شعبه ديوان حتي قبل از ارسال دادخواست و ضمايم به طرف شكايت، قرار رد شكايت صادر مي­كند:
الف- شاكي براي طرح شكايت، اهليت قانوني نداشته باشد.
ب- شاكي در شكايت مطروحه ذي­نفع نباشد.
ج- شكايت متوجه طرف شكايت نباشد.
د- شكايت خارج از موعد قانوني، مطرح شده باشد.
هـ- شكايت طرح شده از حيث موضوع قبلاً بين همان اشخاص يا اشخاصي كه اصحاب دعوا، قائم مقام آنان هستند، رسيدگي و حكم قطعي نسبت به آن صادر شده باشد.
و- موجبات رسيدگي به شكايت، منتفي شده باشد.
بر اساس ماده 55 نمايندگان تصويب كردند: هر گاه شاكي، جلب شخص حقوقي يا حقيقي ديگري غير از طرف شكايت را به دادرسي لازم بداند، مي­تواند ضمن ارايه دادخواست تقديمي يا دادخواست جداگانه ، حداكثر ظرف 30 روز پس از ثبت دادخواست اصلي ، تقاضاي خود را تسليم كند. همچنين در صورتي كه طرف شكايت، جلب شخص حقيقي يا حقوقي ديگري را به دادرسي لازم بداند، مي­تواند ضمن پاسخ كتبي، دادخواست خود را تقديم نمايد. در اين صورت، شعبه ديوان تصويري از دادخواست، لوايح و مستندات طرفين را براي شخص ثالث ارسال مي­كند.
بر اساس ماده 56- هرگاه شخص ثالثي در موضوع پرونده مطروحه در شعبه ديوان، براي خود حقي قائل باشد يا خود را در محق شدن يكي از طرفين ذي­نفع بداند، مي­تواند با تقديم دادخواست، وارد دعوا شود. در صورتي كه دادخواست مذكور قبل از صدور رأي واصل شود، شعبه پس از ارسال دادخواست براي طرفين دعوا و وصول پاسخ آنان با ملاحظه پاسخ هر سه طرف، مبادرت به صدور رأي مي­كند.
نمايندگان در ماده 57 تصويب كردند : هرگاه شاكي و يا طرف شكايت اخذ توضيح از هر شخص حقيقي يا حقوقي را درخواست نمايد و شعبه ديوان نيز آن را مؤثر در كشف حقيقت بداند نسبت به اخذ توضيح اقدام خواهد كرد شعبه ديوان مي­تواند رأساً نيز نسبت به اخذ توضيح از ساير اشخاص اقدام نمايد.
بر اساس ماده 58 - آراي شعب ديوان كه بدون دخالت فرد ثالث ذي­نفع در مرحله دادرسي صادر شده، در صورتي كه به حقوق شخص ثالث خلل وارد نموده باشد، ظرف دو ماه از تاريخ اطلاع از حكم، قابل اعتراض است. اين اعتراض در شعبه رسيدگي­كننده به پرونده مطرح مي­شود و شعبه مزبور با بررسي دلايل ارايه شده مبادرت به صدور رأي مي­نمايد.
در ماده ماده 59- شعبه ديوان پس از رسيدگي و تكميل تحقيقات، ختم رسيدگي را اعلام و ظرف يك هفته مبادرت به انشاء رأي مي­نمايد.
درماده 60 آمده است: دادنامه بايد حاوي نكات زير باشد:
الف- تاريخ، شماره دادنامه، شماره پرونده
ب- مرجع رسيدگي و نام و نام خانوادگي رئيس يا دادرس شعبه
ج- مشخصات شاكي و وكيل يا قائم مقام و يا نماينده قانوني او با قيد اقامتگاه
د- مشخصات طرف شكايت و وكيل يا نماينده قانوني او با قيد اقامتگاه
ه- موضوع شكايت و خواسته
و- گردش كار، متضمن خلاصه شكايت و دفاع طرف شكايت، تحقيقات انجام شده و اشاره به نظريه مشاور، در صورتي كه طبق ماده (7) اين قانون، پرونده به مشاور ارجاع شده باشد و تصريح به اعلام ختم رسيدگي .
ز- رأي با ذكر جهات، دلايل، مستندات، اصول و مواد قانوني
ح- امضاء رئيس يا دادرس علي­البدل و مهر شعبه
تاریخ شروع :
1390/04/29
تاریخ پایان :
1390/07/29
تهیه و ارسال اسناد :
شرکت پارس نماد داده ها- تلفن 2 الی 88349671-021