- 2802
- 1390/10/21
[ نسخه چاپی ]
:: افزايش نرخ سود سپردههاي ارزي
شماره :
2802
عنوان :
افزايش نرخ سود سپردههاي ارزي
توضیحات تکمیلی :
در پی افزایش نرخ سود اوراق مشارکت، به نظر میرسد افزایش نرخ سود سپردههای ارزی دومین علامت از نظر مثبت مسوولان بانکی کشور در اعمال تغییر در بسته پولی باشد که مدتها است در سخن برخی از کارشناسان از آن به عنوان معیار کلیدی بهبود مشکلات اقتصادی کشور یاد میشود.
بر این اساس بانک مرکزی پس از افزایش نرخ سود اوراق مشارکت تا 17 درصد، در بخشنامهای افزایش نرخ سود سپردههای ارزی را مجاز دانست. بر این اساس نرخ سود سپرده ارزی یک ساله برای دلار تا 5/5 درصد افزایش یافت. این نرخ برای سپردههای ارزی یورو با سررسید مشابه با 5/0 درصد افزایش به 5/5 و برای سپردههای ارزی درهم امارات با سررسید مشابه با 5/0 درصد افزایش به 5/6 درصد رسیده است.
به گزارش بینا، بانك مركزي با ابلاغ دستورالعمل جديدي به شبكه بانكي، نرخ سود سپردههاي ارزي را افزايش داد تا به اين وسيله بتواند با جذب ارز به بانكها به كاهش التهاب بازار ارز كمك كند.
به گزارش بینا، بانك مركزي در اين بخشنامه نرخ سود سپردههاي ارزي از نيمه آذرماه به بعد را به تناسب زمان سپردهگذاري افزايش داده است.
بر اين اساس، سپردهگذاري ارزي از يك ماه تا يك سال انجام شده و بانكها مجاز به پذيرش سه ارز دلار، يورو و درهم امارات هستند، اما ظاهرا سپردهگيري براي پوند انگليس متوقف شده است. ظاهرا اين اقدام تلاشي براي كاهش التهاب در بازار ارز و كاستن از سرعت گردش نقدينگي در اين بازار است.
نرخهاي جديد
بر اين اساس نرخ جديد سود سپرده ارزي براي دلار در يك ماه از 5/1 به 75/1 درصد، براي سپرده شش ماهه از 5/3 به چهار درصد، براي سپرده 9 ماهه از چهار به 5/4 درصد و براي سپرده يكساله از پنج به 5/5 درصد افزايش يافته است.
اين گزارش ميافزايد: نرخ سود سپرده ارزي يكماهه براي يورو از سه به 75/3 درصد، شش ماهه از چهار به 25/4 درصد و براي 9 ماهه روي رقم 5/4 درصد ثابت مانده، اما نرخ سپرده ارزي يكساله يورو از پنج به 5/5 درصد رسيده است.
بر اساس اين گزارش ، نرخ جديد سود سپردههاي يكماهه براي درهم امارات از 75/2 به 5/3 درصد، شش ماهه از پنج به 75/5 درصد، 9 ماهه از 5/5 به شش درصد و يكساله از شش به 5/6 درصد رسيده است.
بخشنامه بانك مركزي به بانكها اجازه داده است بين 25/0 تا نيم درصد در نرخهاي اعلامي سپردههاي ارزي خود انعطاف روبه بالا داشته باشند، يعني اگر شرايط داخلي آنها ايجاب كرد، ميتوانند تا نيمدرصد بالاتر از نرخهاي جديد اعلامي بانك مركزي نيز سپرده جذب كنند.
با اين حال كاهش نرخهاي سود سپردههاي ارزي از حداقلهاي اعلامي بانك مركزي امكانپذير نيست. اين سپردهها مانند ساير سپردههاي بانكي از شمول پرداخت ماليات معاف است و در دريافت و محاسبه سود از قوانين عادي و رايج سپردههاي ريالي تبعيت ميكند. يعني اگر سپردهگذار، سپردهاي را براي مدت يكسال نزد بانك به امانت گذاشت و پيش از موعد درخواست پس گرفتن آن را مطرح كرد، سود پرداختي به وي به تناسب زمان خواب پول در بانك پرداخت خواهد شد.
تنها تفاوت سپرده ارزي با ريالي اين است كه هم پذيرش پول و هم پرداخت سود آن توسط بانك به ارز خواهد بود و اين پرداختها صرفنظر از تغييرات و نوسانات نرخ ارز صورت ميگيرد.
بانك مركزي با ابلاغ اين دستورالعمل جديد تمركز بيشتر خود را بر بانكهاي خصوصي قرار داده و در نظر دارد از شفافيت و انضباط مالي بيشتري كه در اين بانكها وجود دارد براي جذب هر چه بيشتر سپردههاي ارزي استفاده كند.
بر اساس رويه كنوني، بانكهاي خصوصي دخالت چنداني در انجام سياستهاي ارزي بانك مركزي ندارند.
بر این اساس بانك مركزي ارز توزيعي خود را صرفا از طريق صرافي بانكهاي دولتي تزريق ميكند و صرافي بانكهاي خصوصي سهمي از آن ندارند، اما با ابلاغ اين دستورالعمل ارزي جديد ظاهرا قرار است از اين بانكها به عنوان ابزاري جديد براي كنترل بازار ارز استفاده شود.
( خواهشمند است جهت دریافت متن کامل با شرکت پارس نماد داده ها با تلفنهای 2-88349671 تماس حاصل فرمایید.)
تاریخ شروع :
1390/10/21
تاریخ پایان :
1390/11/21
تهیه و ارسال اسناد :
شرکت پارس نماد داده ها- تلفن 2 الی 88349671-021