ایران صاحب فناوری بیوتکنولوژی نهال در بین ۵ کشور برتر دنیاست
  • 14725
  • 1403/07/18
[ نسخه چاپی ]

:: ایران صاحب فناوری بیوتکنولوژی نهال در بین ۵ کشور برتر دنیاست

شماره :
14725
عنوان :
ایران صاحب فناوری بیوتکنولوژی نهال در بین ۵ کشور برتر دنیاست
توضیحات تکمیلی :

به گزارش پایگاه خبری پارس نماد داده ها، از صنعت کشت بافت گیاهی کشور، حسن ورشوچی افزود: ایران در بین پنج کشور صاحب این فناوری در دنیا، بر استفاده از نهال‌های حاصل از این فناوری در احداث باغات گردو و نخلستان‌ها و یا جایگزینی (واکاری) درختان گردو و خرمای پیر و بی‌ثمر قرار دارد. بنیانگذار صنعت کشت بافت گیاهی کشور اظهار داشت: مراکز تولید نهال کشت بافتی از دانش تکثیر نهال با کاربرد فن‌آوری کشت بافت از شاخه‌های علم بیوتکنولوژی گیاهی برخوردارند و الزاما موفقیت آنان وابسته به همکاری مراکز تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی در امر آموزش کاشت، داشت و برداشت نهال به بهره‌برداران کشور است.

وی تصریح کرد: بر اساس تجربه ۳۰ ساله یکی از مجتمع های بیوتکنولوژی نهال کشور، سازمان تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی نقش موثری در امر آموزش بهره‌برداران نداشته و این موضوع عامل مهمی در عدم موفقیت نهال‌های کشت بافت در کشور شده است. وی اضافه کرد: این درحالی است که بهره‌برداران نهال‌های بیوتکنولوژی این محصول را به کشورهای هند، تایلند، عراق، کویت و اندونزی صادر کرده‌اند.

درصد تلفات نهال کشت بافت صفر است «سلمان سیاحی» یکی از نخلداران جنوب کشور درباره مزایای نهال کشت بافت خرما نسبت به نهال های معمولی گفت: در روستای بیوض یک بخش اسماعیلیه اهواز ۱۰۰ هکتار زمین زراعی دارم که ۷۵ درصد آن زیر کشت خرما است و از این مقدار ۹۵ درصد آن خرمای کشت بافت از ارقام برحی، مجول و زاهدی است.

وی با بیان اینکه از سال ۱۳۷۸ شروع به کاشت نهال خرمای کشت بافت کردم و از سال ۱۳۸۵ به طور جدی این نوع کشت را ادامه دادم، افزود: در این اراضی ۹۵ درصد نهال‌های کشت بافت استفاده شده است. به گفته وی، نهال‌های کشت بافت سالم و عاری از هرگونه بیماری و قارچ هستند و چون با ریشه می‌آیند و کاشته می‌شوند تلفات در هنگام کشت صفر است و بعد از شش ماه می‌توان آن را یک نخل سالم ببینیم و بعد از حدود پنج تا شش سال نیز نخل‌ها شروع به بارگیری می‌کنند اما در نهال پاجوش فقط یک یا چند ریشه در یک طرف نهال قرار دارد که در هنگام جداسازی از درخت مادر امکان دارد ضربه بخورد و پس از کاشتن، نهال زرد و سپس از بین برود. وی با بیان اینکه نهال‌های پاجوش بین پنج تا ۱۵ درصد تلفات دارند، اظهار داشت: نهال پاجوش شش ماه تا یک سال تاخیر در رشد دارد چون باید ابتدا ریشه‌زایی انجام شود و در شرایط عادی سرعت رشد نهال کشت بافت بیشتر است و نخلکار می‌تواند رشد نهال را لحظه به لحظه ببیند که تبدیل به یک نخل کوچک می‌شود. وی اضافه کرد: اکنون نخلستان در حال ثمردهی است و محصول خرمای آن خوب و باکیفیت است؛ هر نخل به طور متوسط بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم بار می‌دهد البته نخل‌های کشت بافتی تا ۳۰۰ کیلوگرم هم می‌توانند بار بدهند اما به درخت نخل فشار می‌آید که توصیه نمی‌شود.

این باغدار نمونه اهوازی با بیان اینکه برخی برای منافع شخصی خود تولیدات داخلی را تخریب می‌کنند، گفت: ترویج و آموزش باید از طریق سازمان‌ها و ادارات جهاد کشاورزی انجام شود زیرا در نمایشگاه کشاورزی ایران بسیاری از کشاورزان سوال‌هایی می‌کردند که تعجب برانگیز بود و نشان می‌داد که اطلاعات بسیار اندکی در این خصوص دارند. سیاحی درباره توزیع و فروش نهال کشت بافت خرما افزود: درحال حاضر نهال‌های کشت بافت خرما همراه با دستورالعمل کامل و لحظه به لحظه کشت، ضمانت‌ نامه و گواهی بهداشت و گواهی اصالت تحویل کشاورز و باغدار می‌شود. نهال کشت بافت گردو در سرما تاب‌آوری بالایی دارد «محمد قائمیان» یکی از باغداران گردو که از نهال‌های کشت بافت استفاده کرده است، اظهارداشت: نهال کشت بافت گردو در منطقه هراز با دمای زیر ۲۷ درجه سانتیگراد تاب‌آوری بالایی دارد و علاوه بر رشد مناسب ثمر داده است.

وی خاطرنشان کرد: در یکی دو سال گذشته که سرمازدگی در این منطقه که به درختان گردو آسیب زد نتوانست به درختان گردو کشت بافت آسیبی وارد کند. وی با بیان اینکه نهال کشت بافت رشد سریعی دارد، تصریح کرد: هر درخت گردو کشت بافت بین دو هزار تا دو هزار و ۵۰۰ گردو می‌دهد که محصول آن بسیار خوشمزه، پوست کاغذی و سفیدرنگ است.(ایرنا)

 

انتهای پیام/ خبرنگار پایگاه خبری پارس نماد

تاریخ شروع :
1403/07/18
تاریخ پایان :
تهیه و ارسال اسناد :
شرکت پارس نماد داده ها- تلفن 2 الی 88349671-021