- 12945
- 1402/07/25
:: شیب گسترش فقر در کشور تند شد
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری پارس نماد دادهها، رشد اقتصادی کشور در بهار امسال ۶.۲ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت طی این دوره ۵.۲ درصد اعلام شد. هرچند این تصویر از اقتصاد ایران که توسط بانک مرکزی اعلام شده به نظر می رسد باید در سفره مردم احساس شود؛ اما برعکس، هنوز مردم، آن را در سفره خود لمس نکردهاند و حتی سفره های ایرانیان در دهه اخیر آب رفته است.
راهکار افزایش رفاه مردم
تورم و عدم افزایش حقوق کارگران متناسب با آن یکی از دلایلی است که کارشناسان آن را موجب افزایش فقر عنوان می کنند. به باور تحلیلگران، تا زمانی که تورم با سرعت در حال افزایش باشد هر روز قدرت خرید مردم کاهش می یابد و این سلسله باطل ادامه دارد.
کاهش سرانه مصرف گوشت، مرغ و سایر کالاهای اساسی
فقیرتر شدن طبقه متوسط و سقوط آنها به زیر خط فقر یکی از خطراتی است که کارشناسان بارها نسبت به آن هشدار داده اند. اعلام کاهش مصرف سرانه گوشت، مرغ و سایر کالاهای اساسی نیز زنگ خطری است که بارها مسئولان هر روزه نسبت به آن هشدار داده اند. این در حالی است که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز بر این موضوع صحه گذاشته و گسترش فقر و افزایش شمار فقیران را تایید کرده است؛ به طوری که این مرکز اعلام کرده شکاف فقر که فاصله فقرا تا خط فقر را اندازهگیری میکند؛ در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به بالاترین مقدار خود یعنی ۲۷ درصد رسیده است .
نگاهی به مصرف خوراک خانوار ایرانی نشان می دهد با وجود افزایش سهم خوراک از کل هزینههای خانوار، کالری دریافتی و کیفیت کالری دریافتی خانوار کاهش یافته است.
وضعیت معیشتی در محدوده قرمز
براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم خوراکیها از شهریور 99 تا شهریور ۱۴۰۲، ۶۳، ۷۹ و ۳۷ درصد رشد داشته و خوراکیها ۱۴۵ درصد در این دو سال افزایش قیمت را به ثبت رسانده اند. همچنین کالاهای اساسی همچون شیر، پنیر و تخممرغ در این دو سال، ۱۴۹ درصد افزایش قیمت داشته اند. روغن و چربیها، ۲۷۸ درصد و میوه و خشکبار ۱۰۶ درصد گران تر شده اند. همچنین نرخ اجاره به عنوان بزرگ ترین سهم در سبد خانوار افزایش قابل ملاحظه ای را به ثبت رسانده؛ به طوری که نرخ اجاره در این دو سال، ۸۰ درصد افزایش داشته است و در این میان وضعیت معیشتی بدتر شده است.
اگر سال مبنای خود برای اندازه گیری تورم خوراکیها را شهریور ۹۷ که شروع تحریمهاست در نظر بگیریم این نرخ ۹۲۴ درصد تاکنون افزایش داشته است.
افزایش قیمت ها تبعات مهلکی بر جامعه ایرانی خواهد گذاشت. بد نیست در این بررسی، نگاهی هم به دهک های ضعیف جامعه داشته باشیم زیرا قطعا این نرخها برای آنها بسیار بالاتر بوده و فشار سنگین معیشت را میتوان بر خانوارها مشاهده کرد؛ به طوری که بخش بزرگی از طبقه متوسط نیز به این گروه افزوده شده اند و می توان آن را در 60 میلیون ایرانی که یارانه دریافت می کنند به وضوح دید. این فشار مداوم دهه ۹۰ که در نیمه دوم این دهه با خروج ترامپ از برجام سنگینتر شده، توان جامعه ایرانی را گرفته و پسانداز خانوارهای متوسط را نیز به صفر رسانده و آنها را به سمت فقر مطلق برده است.
انتهای پیام/خبرنگار پایگاه خبری پارس نماد